Landelijk wonen in Berkel en Rodenrijs, met de natuur als buur

Waar ooit landbouwgrond was en nu voornamelijk kassenbouw en lintbebouwing op de dijken, komt Noorderstaete. Een erf met een verhaal. Het vertelt ons iets over de rijkdom van de natuur in dit gebied. Een polderlandschap met veel water, riet- en graslanden en allerlei bomen, planten en dieren. Wilgen, Esdoorns en Populieren (vroeger de windvangers langs de boerderijen in de polder) geven nu beschutting aan het erf. Elk seizoen oogt hier anders. De bloembollen als voorjaarsbode, de bonte kleuren in de zomer, de roodtinten en vruchten in het najaar en het stille groen met her en der een kleuraccent in de winter. Huismussen, zwaluwen, egels en allerlei insecten, zoals vlinders, komen erop af. Ook in de oevers en het water rond Noorderstaete is het een drukte van jewelste.

vv-home
PAD_Noorderstaete_A1_1_200 SO

Prachtige aanblik, fijne ‘sound’

Nina Ravestein van PAD Landscape is een van de ontwerpers van het erf. “Aansluiting bij het bestaande ecosysteem en uitbreiding van de biodiversiteit is een volwaardige ontwerp-eis in dit project”, vertelt ze. “We trekken planten en dieren het erf op. Dat doen we bijvoorbeeld met nestkastjes voor huiszwaluwen onder de dakranden. We zorgen voor beplanting met bessen; daar komen zangvogels op af. De erfafscheidingen bestaan uit gemengde hagen: de egels kunnen zo van tuin naar tuin trekken. Voor de bewoners geeft de beplanting een gevoel van beslotenheid in de uitgestrekte polder. Elk seizoen geeft een prachtige aanblik en een heerlijke ‘sound’ – het ruisen van de bladeren, het gezang van vogels. Bovendien zorgt al het groen vier seizoenen voor privacy en veel verkoeling op hete dagen. Nog een voordeel: vogels en egels eten heel veel muggen, andere insecten en slakken. Mens en dier leven op Noorderstaete met elkaar samen en hebben daar beide profijt van; een symbiose noemen we dat.”

‘Pocketpark’

Een weelderig mini-parkje – ‘pocketpark’ – in het hart van het erf is de blikvanger van Noorderstaete. “Bij aankomst via de hoofdentree wordt het erf steeds iets breder, alsof het voor je opengaat, en valt je oog op het hart. Ook daar is elk seizoen veel te zien: kleuren, vormen, structuren, licht en schaduw. Denk aan lentebloesem en bomen die in de herfst in vuur en vlam staan. Vanuit elke villa heb je zicht op het hart, echt prachtig”, vertelt Ravestein enthousiast. Om de landelijke aanblik niet te veel te verstoren, zijn de bezoekersparkeerplaatsen ingepakt in het groen bij de entree van het erf. De bewoners parkeren hun auto’s op eigen terrein of onder carports die begroeid zijn met klimplanten.

 
 

Eigen invulling

De materialen op Noorderstaete doen denken aan het vroegere leven op de boerenerven. De bestrating van gebakken klinkers en keien geeft het erf een landelijke, warme uitstraling. Deze materialen hebben ook praktische voordelen: ze laten het regenwater goed door. Zeker bij flinke buien blijft er minder water op het erf staan en wordt de riolering ontzien. “Tegelijk zijn deze materialen heel modern en een mooie basis voor de bewoners om hun eigen invulling te geven aan hun kavel. Wij helpen de kopers graag”, besluit Ravestein.

Ontwikkeling:

logo-kavel-vastgoed

Architect:

logo-schippers

Landschapsarchitect:

logo-pad

Aannemer:

Logo-tib

Makelaar:

Noorderstaete-logo-toevoegen